Skip to main content
Корпоративни новини

Алтерко АД: Начало на разработката на персонализирани Shelly чипове в партньорство с Espressif Systems

By 23/03/2023No Comments

София / Мюнхен, 23 март 2023 г. – Алтерко АД (борсов код A4L / ISIN: BG1100003166) („Алтерко“), доставчик на IoT и смарт продукти за интелигентен дом, базирано в София, България, достига следващия етап в развитието на компанията, като започва разработването на първия си персонализиран Shelly чип. За разработката Алтерко си партнира с Espressif Systems (Shanghai) Co., Ltd. („Espressif“), водещ доставчик на енергийно ефективни Wi-Fi и Bluetooth решения. Espressif ще проектира и произведе микроконтролер за използване в IoT устройствата с марката Shelly. Персонализираният чип на Shelly ще разполага с по-голяма памет, позволяваща бъдещи подобрения и разширения на функционалностите, включително мрежови протоколи и стандарти, които позволяват взаимосвързаност между широк кръг продукти за интелигентен дом в рамките на една екосистема.

Марката Shelly е известна с иновативните си и богати на функции IoT устройства. Устройствата Shelly са сред най-усъвършенстваните на пазара, с функции като HTTP сървъри, Wi-Fi усилвател на сигнала и криптирана комуникация чрез SSL/TLC, както и с поддръжка на JavaScript и отворен приложно-програмен интерфейс (API) за разработка и свързване. За разлика от много други марки, Shelly продуктите са съвместими с всички електрически инсталации и не изискват хъб – достатъчна е локална интернет връзка. Освен това устройствата Shelly имат вграден сървър и могат да работят като самостоятелни устройства в локалната мрежа или в облака. В същото време устройствата Shelly предлагат ненадминато съотношение цена/качество.

Espressif Systems е известна като водещ доставчик на Wi-Fi и Bluetooth SoC и е призната за своите серии SoC ESP32 и ESP8266, които се използват широко в AIoT продуктите.

Тео Суии Ан, основател и главен изпълнителен директор на Espressif Systems, разказва за бъдещото сътрудничество между двете компании: „Радваме се, че ще си партнираме с Shelly, което предоставя много технически и маркетингови възможности на Espressif, за да насърчи иновациите в индустрията на интелигентните домове. Вярваме, че обединявайки силите и ресурсите си, можем да допринесем значително за развитието на IoT технологията и да създадем един по-свързан свят.“

Волфганг Кирш, изпълнителен директор на Алтерко АД, относно разработването на първия персонализиран чип: „Shelly, отличената с награди продуктова линия за домашна автоматизация на Алтерко, е една от най-бързо развиващите се марки за IoT устройства в света, дори най-бързо развиващата се на някои водещи онлайн пазари. С разработването на първия персонализиран чип превключваме на следващата скорост в подхода си да предоставяме все по-усъвършенствани и високо-ефективни IoT устройства с още повече функционалности и производителност. Решени сме да останем една крачка пред конкуренцията.“

Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко АД, продължава: „Със своя опит в проектирането и производството на микроконтролери Espressif е идеалният партньор за съвместното ни разработване на чип Shelly, който не само предлага гъвкавото решение, за модулна и поетапна автоматизация според индивидуалните предпочитания, нещо с което нашите клиенти са свикнали, но и открива напълно нови възможности за разработчиците и потребителите.“

 За Espressif

Espressif Systems (688018.SH) е публична мултинационална компания за полупроводници, създадена през 2008 г., с офиси в Китай, Чехия, Индия, Сингапур и Бразилия. Espressif разполага с ентусиазиран екип от инженери и учени от цял свят, фокусирани върху разработването на най-съвременни решения за безжична комуникация, ниска консумация на енергия и AIoT. Espressif е създала популярните серии чипове, модули и развойни платки ESP8266, ESP32, ESP32-S, ESP32-C и ESP32-H. Като използва безжична технология, Espressif предлага екологични, гъвкави и икономически ефективни серии чипове. Espressif предлага решения, които са сигурни, надеждни и енергоефективни. Като предоставя технологии и решения с отворен достъп, Espressif дава възможност на разработчиците да използват AIoT решения в световен мащаб и да създават свои собствени интелигентно свързани устройства.

За Алтерко

Алтерко АД е технологичен холдинг, чиято основна дейност е фокусирана върху иновацията чрез разработването на нови технологии, производството и дистрибуцията на висококачествени IoT продукти. В основата на развитието на компанията са нуждите на потребителите. Алтерко е основано в България, а в дружеството работи екип от млади, талантливи разработчици, които са отдадени на това да създават конкурентни и удобни за потребителите продукти. Групата се състои от 6 дъщерни компании и има офиси в България, Словения, Германия, Китай и САЩ. Продуктите на Алтерко вече покориха над 100 пазара. Дружеството присъства на Българската Фондова Борса от декември 2016 г. и на Франкфуртската Фондова Борса от ноември 2021 г., където акциите му се търгуват под A2DGX9, ISIN BG1100003166, код A4L.

 

За повече информация: https://Алтерко.com/

Директор за връзки с инвеститорите

Деница Стефанова

Mail: investors@Алтерко.com