Лидери в иновациите

Алтерко е холдингова компания, която включва 8 дъщерни дружества. Компанията създава иновации чрез проектирането, производството и разпространението на висококачествени IoT продукти, които са вдъхновени от потребителите и желанието им да живеят спокойно и щастливо. Алтерко е основана в България, а продуктите и вече покориха над 100 пазара по света, благодарение на екипа от млади, талантливи специалисти, отдадени на идеята да създават лесни за употреба устройства, които променят света ни към по-добро.

Създаваме тенденции

Компанията създава изцяло нова тенденция на пазара със своите над 100 служителя в 6 държави на 3 континента. Екипът на Алтерко е отдаден на създаването на иновативни IoT решения и продукти, съсредоточени в две основни продуктови линии - умни GPS устройства и детски часовници от серията MyKi и продукти за автоматизация на дома от серията Shelly.

Не спираме да се развиваме

Алтерко е публична компания, регистрирана на Българската фондова борса от 2016 г. насам. Холдингът включва 8 компании - Алтерко Роботикс, Алтерко Трейдинг, Алтерко Пропъртис, DBA Алтерко Роботикс (САЩ), Алтерко PTE Сингапур, Алтерко SND Малайзия, Алтерко Co Тайланд и Алтерко Азия.

НАШАТА ИСТОРИЯ

Как започна всичко?

Историята на Алтерко датира от 2003 г., когато е основана компанията Teracomm Ltd. с фокус върху телекомуникационния бизнес и мобилните иновации. Бизнесът обхваща предоставянето на мобилни услуги с добавена стойност (MVAS) в областите на мобилните разплащания, мобилните портали и мобилни решения за големи корпоративни клиенти, мобилен маркетинг и нотификации.

Преструктуриране и нов фокус

10 години по-късно се създава IoT звеното на компанията и започва разработката на първата система за домашна автоматизация, наречена She. Тя става основата на днешната популярна линия умни устройства Shelly. През 2015 г. бизнесът е изцяло преструктуриран и се създава дъщерното дружество с изцяло IoT фокус Алтерко Роботикс. След пускането на пазара на първите GPS/GSM умни часовници за деца MyKi, компанията представя и първите устройства от линията за автоматизация на дома Shelly.

Международен успех

Успешното развитие на IoT устройствата на компанията не само в България, но и на редица международни пазари доведе до стратегическото решение да бъде продаден европейския телекомуникационен бизнес, оставяйки сферите на IoT и носимите устройства основен фокус на Алтерко.

Изпълнителен съвет

Иноватори и визионери

CEO на Алтерко и ръководител на R&D дивизията на компанията

Димитър Димитров

Димитър Димитров е IT предприемач и визионер. Той създава първата си компания малко преди да завърши гимназия.

Димитър Димитров е IT предприемач и визионер. Той създава първата си компания малко преди да завърши гимназия. Специализира софтуерно разработването за 8 и 16 битови компютри. Следващият му проект е REAL TV – кабелна телевизия, която предоставя услуги в Студентски град, Казичене и Бусманци, както и в Пловдив и Крумово. Той е основател на вестниците PC Review, Computers and Peripherals и GSM Review.
Димитър Димитров стартира бизнес партньорства с мобилни оператори през 2002 г., създавайки компанията DVR OOD, която впоследствие става част от Terra Communications – водеща компания в разработването на мобилни решения, платформи и приложения. Днес той е главен изпълнителен директор на холдинга Алтерко, който обединява 8 компании. Основната му дейност е фокусирана върху разработването на нови IoT продукти и услуги.
Главен търговски директор

Мирче Атанасовски

Мирче Атанасовски има над 20 години опит в телекомуникациите, бизнес сферата и международните продажби.

Мирче Атанасовски има над 20 години опит в телекомуникациите, бизнес сферата и международните продажби. Започва кариерата си в Deutsche Telekom в Македония и се присъединява към Алтерко АД като директор „Бизнес развитие“ през 2012 г., а през 2016 г. поема ролята на Главен търговски директор в холдинга. Под негово ръководство компанията се разрасна и установи партньорства в над 30 страни по света, а продуктите ѝ са налични на над 100 пазара.
CEO на Allterco Robotics US и ръководител „Бизнес партньорства“

Светлин Тодоров

Светлин Тодоров е предприемач в областта на рекламата и има над 20 години опит в секторите на телекомуникациите, медиите и технологиите (ТМТ).

Светлин Тодоров е предприемач в областта на рекламата и има над 20 години опит в секторите на телекомуникациите, медиите и технологиите (ТМТ). Своята първа компания – международната рекламна агенция А-team, той създава през 1997 г. в София, България. По-късно, той се фокусира върху сектора на външната реклама, създавайки ATA Advertising ЕООД. Той се присъединява към Алтерко като съосновател през 2004 г., поемайки отговорността за бизнес стратегията на Групата.
Главен финансов директор

Светозар Илиев

Светозар Илиев има над 15 години опит в областта на финансите, 10 от които са свързани със сектора на технологиите, медиите и телекомуникациите.

Светозар Илиев има над 15 години опит в областта на финансите, 10 от които са свързани със сектора на технологиите, медиите и телекомуникациите. Кариерата му започва през 1999 г. в областта на рисковия капитал и корпоративни финанси в Югоизточна Европа. Преди да се присъедини към Алтерко през 2010 г., той натрупва ценен опит в областта на медиите и комуникации като заместник-финансов директор в Nova Broadcasting Group и в ролята си на финансов директор в Diema Vision. Има бакалавърска степен по бизнес администрация от Университета в Портсмут, Великобритания, където завършва с отличие. Светозар притежава сертификат за финансов анализатор (CFA) и е член на CFA Institute (САЩ) и Българската CFA асоциация.
Независим член на Борда на директорите

Николай Мартинов

С над 18 години опит в областта на капиталовите пазари, публичните компании и финансите, Николай Мартинов е ценен съветник и независим член на Борда на директорите на Алтерко.

С над 18 години опит в областта на капиталовите пазари, публичните компании и финансите, Николай Мартинов е ценен съветник и независим член на Борда на директорите на Алтерко. Той започва финансовата си кариера като стоков брокер на Софийската фондова борса в периода 1991-1993 г., а от 1993 г. насам е брокер на Софийската фондова борса и на Балканската фондова борса. Кариерата му впечатлява редица престижни финансови организации. От 2018 г. е съосновател и управляващ партньор на инвестиционната компания Impetus Capital. Наред с несравнимата си компетентност в областта на финансите, той е и магистър по компютърни технологии от Техническия университет в София.

Офиси

Европейски офис

Централата на компанията се намира в столицата на България, София. Продажбите и маркетинг дейностите, обслужването на клиенти и поддръжката, както и изследователската и развойна дейност на компанията са централизирани в основния офис в София.

Офис в САЩ

През 2019 г. е създадено и подразделение на Алтерко Роботикс в САЩ – Allterco Robotics US, което е базирано в Лас Вегас, Невада. То отговаря за разрастването и развитието на IoT бизнеса в Северна Америка чрез директни онлайн продажби и установяването на партньорства в региона.

Азиатски офис

Създаден през 2021 г., офисът в Азия отговаря за производствения процес и поддържането на високото качество на всички компоненти.

Международни отличия

Алтерко и дърщерното дружество Алтерко Роботикс се превръщат в едни от най-бързоразвиващите се IoT компании и през годините печелят редица отличия за своите иновации.

„Алтерко“ АД участва в Програмата за покритие с анализи на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
Консултантът на ЕБВР – Wood & Company, публикува периодично доклади с анализи на включените в програмата компании на английски език, които са безплатни и публично достъпни на създадения за програмата аналитичен хъб.
Докладите за „Алтерко“ АД се публикуват в секцията на компанията в аналитичния хъб. Виж тук.